Υπάρχουν λοιπόν διαφορετικές μέθοδοι για τη ψύξη; Ασφαλώς και υπάρχουν!
Η θερμοκρασία που επικρατεί στα κτήρια εξαρτάται από τον τρόπο δόμησης και τη διαρρύθμισή τους, μέχρι την επιλογή υλικών. Αν το κτήριο είναι προσεκτικά σχεδιασμένο για να είναι διαμπερές και διαθέτει μονωμένα κουφώματα στις πόρτες και τα παράθυρα, αυτό συμβάλει αφενός στη μείωση της απώλειας της ψύξης, και αφετέρου, αποτρέπει την είσοδο της ζέστης στον εσωτερικό χώρο.
Πέραν των κατασκευαστικών προδιαγραφών, ο χώρος μπορεί να διατηρηθεί πιο δροσερός με τη χρήση φυσικών υλικών και υφασμάτων που είναι πιο δροσερά, όπως η πέτρα και το βαμβάκι. Οι κουρτίνες, οι γρίλιες και τα παντζούρια, εφόσον μένουν κλειστά κατά τις μεσημεριανές ώρες εμποδίζουν τη ζέστη να μπει στον χώρο, ενώ αντίστοιχα όταν παραμένουν ανοιχτά μαζί με τα παράθυρα το βράδυ, βοηθούν στην πτώση της θερμοκρασίας στον χώρο. Μια ακόμη καλή πρακτική είναι και η αντικατάσταση των υπαρχόντων λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED που δεν παράγουν θερμότητα. Τέλος, η ύπαρξη φυτών τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο είναι μια ιδανική λύση, καθώς τα φυτά δημιουργούν φυσική σκίαση και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα.
Συμπερασματικά, υπάρχουν αρκετές επιλογές στην αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως είναι δυνατόν να δροσίσετε τον χώρο σας με βιώσιμο τρόπο, χωρίς να εκτινάξετε το ενεργειακό κόστος, διατηρώντας παράλληλα τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα σε χαμηλά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο τα οφέλη είναι πολλαπλά, τόσο από περιβαλοντική όσο και από οικονομική σκοπιά.