Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικού αποτυπώματος Ξενοδοχείων

Κλιματική Αλλαγή και Καύσωνας. Πώς να δημιουργήσετε μια πιο δροσερή ατμόσφαιρα χωρίς κλιματισμό

Το καλοκαίρι αποτελεί την καλύτερη περίοδο για την Ελλάδα και για τον τουρισμό της. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο προσελκύονται από τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας, αλλά και το ήπιο και δροσερό της κλίμα. Τα τελευταία όμως χρόνια  Το κλίμα της χώρας έχει αρχίσει να αλλάζει, με τις συνθήκες διαβίωσης να δυσχεραίνουν τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους.

Πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε όμως στις ακραίες καιρικές συνθήκες που δημιουργεί η Κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, ιδίως το καλοκαίρι; Πώς θα διατηρήσουμε το περιβάλλον γύρω μας δροσερό χωρίς να καταφύγουμε στον κλιματισμό;

Αν και το κλιματιστικό φαίνεται να είναι η προφανής απάντηση στην ψύξη των χώρων, ωστόσο δεν είναι και η πιο φιλική προς το περιβάλλον. Η υψηλή ενεργειακή του κατανάλωση και κατ’ επέκταση οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο. Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διεθνής έρευνες από το 2018-2050 η ψύξη εμφανίζεται να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωση!

Υπάρχουν λοιπόν διαφορετικές μέθοδοι για τη ψύξη; Ασφαλώς και υπάρχουν!

Η θερμοκρασία που επικρατεί στα κτήρια εξαρτάται από τον τρόπο δόμησης και τη διαρρύθμισή τους, μέχρι την επιλογή υλικών. Αν το κτήριο είναι προσεκτικά σχεδιασμένο για να είναι διαμπερές και διαθέτει μονωμένα κουφώματα στις πόρτες και τα παράθυρα, αυτό συμβάλει αφενός στη μείωση της απώλειας της ψύξης, και αφετέρου, αποτρέπει την είσοδο της ζέστης στον εσωτερικό χώρο.

Πέραν των κατασκευαστικών προδιαγραφών, ο χώρος μπορεί να διατηρηθεί πιο δροσερός με τη χρήση φυσικών υλικών και υφασμάτων που είναι πιο δροσερά, όπως η πέτρα και το βαμβάκι. Οι κουρτίνες, οι γρίλιες και τα παντζούρια, εφόσον μένουν κλειστά κατά τις μεσημεριανές ώρες εμποδίζουν τη ζέστη να μπει στον χώρο, ενώ αντίστοιχα όταν παραμένουν ανοιχτά μαζί με τα παράθυρα το βράδυ, βοηθούν στην πτώση της θερμοκρασίας στον χώρο. Μια ακόμη καλή πρακτική είναι και η αντικατάσταση των υπαρχόντων λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED που δεν παράγουν θερμότητα. Τέλος, η ύπαρξη φυτών τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο είναι μια ιδανική λύση, καθώς τα φυτά δημιουργούν φυσική σκίαση και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα.
Συμπερασματικά, υπάρχουν αρκετές επιλογές στην αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως είναι δυνατόν να δροσίσετε τον χώρο σας με βιώσιμο τρόπο, χωρίς να εκτινάξετε το ενεργειακό κόστος, διατηρώντας παράλληλα τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα σε χαμηλά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο τα οφέλη είναι πολλαπλά, τόσο από περιβαλοντική όσο και από οικονομική  σκοπιά.