Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικού αποτυπώματος Ξενοδοχείων

Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα και Τουρισμός

Μπροστά στις ολοένα και αυξανόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν τον περιβαλλοντικά βιώσιμο τουρισμό.

Σύμφωνα με την έκθεση Sustainable Travel Report  της Booking.com που πραγματοποιήθηκε τα τρία τελευταία έτη (2021-2023), ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ταξιδιωτών, καταβάλει συνειδητή προσπάθεια προς την κατεύθυνση των περιβαλλοντικά βιώσιμων ταξιδιών. Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα του 2021, το 81% των ταξιδιωτών θέλουν να μένουν σε φιλικά προς το περιβάλλον καταλύματα. Η έρευνα του 2022 δείχνει πως οι ταξιδιώτες πλέον αρχίζουν ενεργά να επιλέγουν καταλύματά βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας (53% των ταξιδιωτών), ενώ με βάση την έρευνα του 2023 ένα μεγάλο ποσοστό πλέον ελέγχει και την αξιοπιστία των ισχυρισμών βιωσιμότητας των καταλυμάτων (59%).

Η αφύπνιση που υφίσταται ως προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι κάτι που απασχολεί και τους ξενοδόχους, καθώς με την υιοθέτηση μιας οικολογικής προσέγγισης στον τουρισμό από πλευράς των ταξιδιωτών, καταλύματα που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος αρχίζουν να βλέπουν μια άνοδο στην δημοφιλία τους, αυξάνοντας το πελατολόγιο και κατ’ επέκταση την κερδοφορία τους.

Τα ξενοδοχεία αυτά όχι μόνο θα προσελκύσουν επισκέπτες με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αλλά και θα διατηρήσουν ένα σταθερό πελατολόγιο, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες σχέσεις μαζί τους, βασισμένες στην εμπιστοσύνη και στις κοινές αξίες και ιδανικά.

Η πλατφόρμα EcoHotel Plus μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, παρέχοντας στους ξενοδόχους τα εργαλεία για τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού προφίλ για το ξενοδοχείο τους, προσελκύοντας ένα πιο διευρυμένο κοινό και ενισχύοντας τη δυναμική του brand τους.

Με την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών οι ξενοδόχοι βγαίνουν επιπλέον κερδισμένοι, καθώς μειώνοντας το ενεργειακό και ανθρακικό αποτύπωμα των ξενοδοχείων τους, μειώνουν και τα λειτουργικά τους κόστη, ενώ παράλληλα συμμορφώνονται και με τις αυξημένες περιβαλλοντικές τους υποχρεώσεις, βάσει του Κλιματικού Νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και στη χώρα μας (Ν. 4936/2022).

Συμπερασματικά, η τάση προς τη βιωσιμότητα αποτελεί μια θετική εξέλιξη που ωφελεί τόσο τους επισκέπτες  όσο και τη τουριστική βιομηχανία, δείχνοντας πώς η αειφορία και η ευημερία μπορούν να συμβιώσουν εναρμονισμένα. Καταβάλλοντας μια συνειδητή προσπάθεια για μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, τα ξενοδοχεία συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τον ξενοδοχειακό κλάδο και για τον κόσμο γενικότερα, αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο σε αυτή τη προσπάθεια και κερδίζοντας παράλληλα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.